Számlázó program az Ön igényeire szabva a rEVOL Express-től

Telefon: (1) 461-8090

Az utóbbi néhány évben jelentős módosításokat vezetett be a NAV, amelyek mindegyike a gazdaság fehérítését, az adóbevételek növelését és a piac tisztítását célozta. Ezek közül a két leglátványosabb eredményt az online pénztárgépek és az EKÁER-rendszer bevezetése jelentette. Az ellenőrzési rendszereknek köszönhetően az adóhatóság nemcsak a bevallási kötelezettség teljesítéséhez és a végrehajtáshoz, de a valós idejű adóellenőrzésekhez is egyre több információval rendelkezik.

Az online pénztárgépek bevezetésének jelentősége

Az online pénztárgépek bevezetésekor az elsődleges cél az adózási morál javítása és az adóbeszedés hatékonyságának növelése volt. 2014-ben az online pénztárgép kötelezettség még csak a kiskereskedelmi és a vendéglátóipari egységeket érintette, de már az első évben 227 milliárd forinttal több árbevétel folyt be a szektorból, mint 2013-ban.

A sikereket látva aztán a NAV tovább bővítette az érintettek körét, és 2017. január 1-től az autószerelők, a masszőrök, a diszkótulajdonosok, a tisztítási szolgáltatók és a pénzváltók, valamint a taxisok is online kassza használatára lettek kötelezve.

Az online pénztárgép használata egyetlen módon kerülhető ki, ha a vállalkozás nyugta helyett számlát állít ki a vevőinek. Ebben az esetben viszont adatszolgáltatásra kötelezett, amelyet egy egyszerű nyomtatványon kell a tárgyhót követő 15-kéig beküldenie a NAV rendszerén keresztül. Erről itt olvashat bővebben »

Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha egy vállalkozás számlázóprogramot használ, azt 30 napon belül be kell jelenteni a NAV-hoz. Arra is ügyelni kell, hogy a program "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkcióval rendelkezzen. Ez biztosítja, hogy az adó- és vámhatóság egy ellenőrzés során közvetlenül lekérhesse a számára szükséges adatokat.

Fontos észben tartani, hogy előreláthatóan 2017. júliusától a NAV bevezeti a számlázók online bekötését is az adóhatósági rendszerbe. Ezzel a számlázóból azonnal átkerülnek majd a számlaadatok a NAV-hoz, így a tervek szerint az adóhatóság minden eddiginél korábban észlelheti a visszaéléseket.

Az EKÁER rendszer bevezetésének előnyei

A gazdaság kifehérítését célzó intézkedések közül az EKÁER rendszer volt a másik meghatározó változás. A 2015. január 1-én bevezetett újítás a közúton fuvarozott áruk valós útjának nyomon követését célozza. Használata biztosítja az árubeszerzések, értékesítések során keletkező közterhek valós megfizetését. A rendszer segítségével azonnal kiszűrhetők a csalások, az áfával való visszaélések.

A tapasztalatok szerint egyes, csalási céllal tervezett szállítmányok azóta inkább el sem indulnak, így a költségvetésben nem jelentkezik kiesés, egyes szereplők elhagyták a piacot, vagy az önkéntes jogkövetés útjára léptek, ami kedvez a legálisan működő vállalkozásoknak is.

Egyre kevésbé éri meg tehát kockáztatni, hiszen a NAV további gazdaságfehérítő akciókat tervez. Ilyen például a sokat emlegetett online bekötés a számlázó programok számára is.

Nehéz figyelemmel követni a rengeteg változást, ezért tanácsos olyan számlázóprogramot választani, ami garantáltan megfelel a NAV jogszabályi változásainak, és a vállalkozás helyett a program fejlesztői figyelik a jogszabályok előírásait.

A könyvelőm ajánlotta, mert pár ügyfele ezt használja, s bevált nekik. Mi most inditottuk vállalkozásunkat, s hallgattunk a tanácsára. Nem bántam meg, könnyen kezelhető.
Papp Marcsi Ügyvezető, Mardoni '99 Kft.
Olcsó és megbízható üzemeltetés, jó terméktámogatás, könnyen átlátható funkciók.
Krajcz László műszaki vez., Sió-Plusz Bt.
Tetszik a program rugalmas beállíthatósága, és külön kiválónak tartom, hogy a számlaformátumomat úgy tudom egyedivé tenni, hogy az előírásoknak továbbra is megfelel. Sokat segít, hogy több tömböt is tudok nyitni.
Kiss Gábor üzletvezető, Studio Vox Bt.

Csatlakozzon!

A rEVOL Express Windows 10-kompatibilis szoftver. A REVOLUTION Software Kft. a következő Windows 10-kiadásokon és verziókon támogatja futtatását: Home, Pro, Education és Enterprise kiadások; ezeken belül minden végleges (tehát nem béta vagy Preview) verzión.