Számlázó program az Ön igényeire szabva a rEVOL Express-től

Telefon: (1) 461-8090

Ugyan a jogszabályok egyre több tevékenységi körre terjesztik ki kötelezően az online pénztárgép használatát, továbbra sem egyértelmű a szabályozás azon vállalkozók esetében, akik háznál végzik a szolgáltatásaikat, ilyenek pl. különböző szerelők, karbantartók stb.

Ezek a szakemberek nap mint nap tömegesen keresik fel az ügyfeleket, és a szolgáltatásukat is ott helyben végzik. Legyen az masszázs, duguláselhárítás, javítás, szerelés vagy éppen az út szélén lerobban autó elszállítása.

Nekik milyen formában kell eleget tenni a törvényi előírásoknak, ha a tevékenységi körük alapján pénztárgépes nyugtaadási kötelezettségük lenne? Vonatkozik rájuk is az online pénztárgép használati kötelezettség?

Elméletben két megoldás lehetséges:
- Vagy magával visz a vállalkozó egy internetkapcsolattal rendelkező mobil online pénztárgépet, vagy
- A telephelyére visszaérve állítja ki a teljesítésről a bizonylatot. Ez utóbbi azonban a nyugtaadás lényegét nem teljesíti, hiszen életszerűtlen a nap végén több tucat címet újra felkeresni, és előre sem lehet mindig tudja megmondani, mennyit kell majd fizetni a szolgáltatásért, így sok esetben előre sem lehet kiállítani a számlát.

A pénztár rendelet úgy fogalmaz: „Az áfatörvény 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:..” – TEÁOR szerint felsorolva, a végén pedig: „valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt”.

Ugyanakkor bizonytalanságra ad okot, hogy sem az adóhatóság, sem az adózók számára nem egyértelmű, hogyan kell értelmezni “az adóalanyok” és “az üzletek” fogalmát, sem a “valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt” kitételt.

A HVG véleménye szerint életszerű ezért azokban az esetekben a korábbi tájékoztatóban követett gyakorlatot szem előtt tartani, amelyet egyébként a NAV sem vont vissza, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyszínen végzett eladás vagy szolgáltatás a megrendelő lakásában történik, akkor a pénztárgépes nyugta helyett elegendő kézi nyugtát vagy az igénybevevő kérésére számlát adni.

Csak óvatosan a nyugtaadással

Az áfa-törvény, amely a nyugtaadási-kötelezettségre vonatkozó előírásokat is tartalmazza, 159 §-a ugyanis kimondja, hogy az adóalany köteles - ha a törvény másként nem rendelkezik - termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője vagy a szolgáltatás igénybevevője részére számla kibocsátásáról gondoskodni.

Érdemes-e kockáztatni, és továbbra is a megszokott nyugtát adni?
Vagy jobb átállni a kézi számlázásra, mellette házi pénztárt vezetni és pénztárbizonylatokat kiállítani?
Aligha, ha létezik mellette korszerűbb megoldás, a számlázó program, amellyel jóval kedvezőbb feltételekkel és előnyökkel felelhetünk meg a törvényi előírásoknak.

A rEVOL Express számlázó programmal és az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő e-számlával ugyanis egyszerűbben, a helyszínen és ráadásul sokkal olcsóbban oldható meg a számlaadási kötelezettség. Mindössze egy laptopra és internetkapcsolatra van szükség.

A megoldásnak köszönhetően
- a számla a helyszínen, akár 20 mp alatt kiállítható,
- a teljes rendszer max. 50 000 Ft-ból megoldható, amely töredéke az online pénztárgép árának,
- olcsóbb a fenntartása és az üzemeltetése is,
- a PTGSZLAH nyomtatványt is egyszerűbb elküldeni a NAV számára,
- visszatérő ügyfél esetén akár gyorsabban is számlázhatunk,
- a számlát azonnal, e-mailben tudjuk elküldeni a szolgáltatást igénybe vevőnek,
- nem kell visszamenni a számlával vagy előre számlázni,
- garantáltan megfelel a NAV jogszabályoknak.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kormány célja előbb vagy utóbb minden számlázó programot közvetlenül bekötni a NAV rendszerébe, így így vagy úgy, de nem marad más út.

Tudjon meg többet erről a remek megoldásról itt »

A könyvelőm ajánlotta, mert pár ügyfele ezt használja, s bevált nekik. Mi most inditottuk vállalkozásunkat, s hallgattunk a tanácsára. Nem bántam meg, könnyen kezelhető.
Papp Marcsi Ügyvezető, Mardoni '99 Kft.
Olcsó és megbízható üzemeltetés, jó terméktámogatás, könnyen átlátható funkciók.
Krajcz László műszaki vez., Sió-Plusz Bt.
Tetszik a program rugalmas beállíthatósága, és külön kiválónak tartom, hogy a számlaformátumomat úgy tudom egyedivé tenni, hogy az előírásoknak továbbra is megfelel. Sokat segít, hogy több tömböt is tudok nyitni.
Kiss Gábor üzletvezető, Studio Vox Bt.

Csatlakozzon!

A rEVOL Express Windows 10-kompatibilis szoftver. A REVOLUTION Software Kft. a következő Windows 10-kiadásokon és verziókon támogatja futtatását: Home, Pro, Education és Enterprise kiadások; ezeken belül minden végleges (tehát nem béta vagy Preview) verzión.