Számlázó program az Ön igényeire szabva a rEVOL Express-től

Telefon: (1) 461-8090

Tippek és trükkök számlázáshoz

5 hasznos tipp a gyorsabb számlakészítéshez

Cikk nyomtatása

Ha ismeri a rEVOL Express számlázó-program apró titkait, sokkal hatékonyabban használhatja a programot.

A következő 5 ötletből kiválaszthatja a leginkább testhezálló módszereket, amelyekkel még rövidebb idő alatt készítheti el számláit:

 1. Használja a TAB billentyűt a mezők közötti váltásra. Az egér mellőzésével nemcsak a kezét kíméli, de a számlarögzítést is gyorsíthatja
 2. A kitöltendő mezőknél használja az F4 gombot, hogy előjöjjön a már rögzített adatokat tartalmazó lista, így könnyedén kiválaszthatja a szükséges partnert vagy terméket.
 3. Amennyiben a dátum mezőknél nyomja meg az F4 billentyűt, a naptár funkció ugrik fel. Dupla kattintással kiválaszthatja a megfelelő napot, és folytathatja a rögzítést.
 4. Ha a partner vagy cikk mezőbe beírja az első három karaktert, akkor a program feldobja a legelső találatot. A le- és felfele nyíllal váltogathat, ha több hasonló kezdetű adattal is rendelkezik.
 5. A dátum mezőbe, a hónapra vagy a napra kattintva szintén használhatja a le- és felfele nyilat, ezzel pörgetheti az időpontokat


szamla.jpg

Nézze meg oktató videónkat, és tudjon meg többet a programról!


Videónkból megismerheti a számlarögzítés folyamatát, valamint a kapcsolódó legfontosabb beállításokat, adatrögzítéseket, melyek megkönnyítik a szoftver használatát. Külön kitérünk a népszerű számlaismétlés funkcióra, mellyel akkor is gyorsan készítheti el gyakran előforduló számláit, ha a legegyszerűbb számlázó programmal rendelkezik.

Kattintson ide a számlázási funkciókat bemutató videóhoz!

Jöjjön el képzésünkre, ahol személyesen mutatjuk be a program működését!


Amennyiben szeretne még ennél is többet megtudni a rEVOL Express használatáról, szeretné megismerni az apróbb fortélyokat, funkciók közötti összefüggéseket, hogy még gyorsabban, hatékonyabban láthassa el munkáját, jöjjön el csoportos képzésünkre, ahol személyesen magyarázzuk el Önnek a szoftver használatát!
 

Részletekért hívja kollégáinkat az (1) 461-8090-es telefonszámon, vagy lépjen kapcsolatba velünk!

Tudjon meg többet a számlázó modulról, vagy töltse ki tesztünket, és találja meg az Ön számára legmegfelelőbb számlázó-programot!

Karbantartás és archiválás miatt nem indul a program

Cikk nyomtatása

Ha Automatikus karbantartást és mentést használ, előfordulhatnak olyan problémák (például a rendszergazda kitörölte a mentési célkönyvtárat), melyek megakadályozzák a folyamatot. Ilyenkor a program nem tudja elvégezni belépéskor a műveletet és tovább sem enged, majd a következő indításnál még a belépést is megtagadja. Hogyan lehet ezt kiküszöbölni és újra használni a programot?

Ha az automatikus mentés egy nem létező helyre mutat, és a program emiatt zárolja az adatbázist, illetve a belépést, akkor újra engedélyeznie kell a hozzáférést. Ezt a rEVOL Express Rendszerfelügyelőben teheti meg, amit a Start menüből érhet el. Miután belépett az ablakba, egy kattintással jelölje ki a cégét, majd legalul válassza a Cég státuszának visszaállítása (jelenleg archiválás alatt) gombot. Amint ez eltűnik, a számlázóba történő belépés ismét lehetséges lesz.

Amennyiben a későbbiekben el szeretné kerülni ezt a problémát, a Rendszerfelügyelőben válassza baloldalon a Beállítások gombot, és alul az Archiválási beállításokat. Itt megadhatja, hogy hány naponta figyelmeztessen a program, valamint bekapcsolhatja az Automatikus archiválást is. Ennek az útvonalát ellenőrizze le, valamint (a programon kívül) azt, hogy van-e írási jogosultsága az adott könyvtárhoz (kérdezze meg a rendszergazdát). Ha az útvonal nem létező helyre mutat, kattintson bele a mezőbe és nyomja meg az F4 billentyűt egy új mappa megadásához (például a Dokumentumok). A Beállítások mentése gombbal véglegesítheti a módosítást.

autoarchiv.jpg

Tudjon meg többet az általános problémákról, vagy töltse ki tesztünket, és találja meg az Ön számára legmegfelelőbb számlázó-programot!

Készítsen testreszabott (OLAP) elemzéseket cégéről!

Cikk nyomtatása

Az Üzleti analitika modul egy modern megoldás arra, hogy egyéni igényeinek megfelelő bontású és tartalmú táblázatos kimutatásokat készítsen, például ha kíváncsi a forgalmára vagy a vevőkkel kapcsolatos információkra. A hagyományos kimutatásokkal ellentétben dinamikusan szűrhet, és tetszés szerint rendezheti az adatokat. A végeredményt akár Excel formátumba is lementheti, vagy diagramot készíthet belőle. A modul használata igazán egyszerű, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni.

Példánkban az 5.7-es verzióban megjelent vevők és termékek viszonylatában készíthet egy szűrt táblázatot.

1. Elsőként lépjen be az Üzleti analitika csoportban az OLAP elemzőbe. Ekkor egy külön ablakban nyílik meg az összes elérhető kimutatás kategóriákra bontva. A kategóriákat az előttük lévő pluszjellel tudja kinyitni. Példánkban a Forgalmi elemzésekben lévő Vevő forgalmi elemzésekben nyissa meg a Forintos elemzéseket. A Vevők forgalma áruk alapján forintban elemre kattintva várja meg, amíg a táblázat betöltődik. Ebben az esetben az összes vevő összes forgalmi adata megjelenik, melyet a későbbiekben tovább szűrhet, alakíthat.

olap1.jpg

2. A vevők leszűréséhez keresse meg a vevők neve feletti Vevő oszlopfejlécet. Mellette két nyíl található: egy hosszú és egy rövid. A hosszú nyíllal sorrendbe rendezheti a partnereket, míg a röviddel szűrési feltételeket állíthat be. Ekkor egy listában megkapja az adott csoport összes elemét, melyeket egyesével be-, vagy kikapcsolhat. A lista alján lévő plusz- és mínuszjelekkel lehet az összes elemet bejelölni vagy inaktiválni.

olap2.jpg

3. Ha csoportra szeretne szűrni és nem partnerek szerint, akkor a Vevő csoport melletti rövid nyílra kattintva az előző lépésben leírtak szerint választhatja ki a szükséges neveket.

A táblázat tetején látható oszlopok egy-egy kinyitható vagy becsukható sornak felelnek meg. Tehát az Év a legelső sor, a negyedév a második, a hónap a harmadik és így tovább. Egyes sorok előtt egy mínuszjel jelöli az oszlop vagy sor összecsukását. Ha erre kattint, akkor kevesebb részlet jelenik meg az adott csoportosítás alapján. Például a novemberi hónapot a 11-es szám előtti mínuszjelre kattintva tudhatja meg, ha bezárja. Ha a 2008 előtti mínuszjelet választja, akkor a 2008-as év összesítését kapja meg. Kibontani ugyanígy, kattintással lehet, csak ebben az esetben a pluszjel jelenik meg.

olap3.jpg

4. Az oszlopok és sorok fejlécei tetszés szerint áthelyezhetők. Ha az Árukat szeretné legelöl látni és nem az évet, csak fogja meg a fejlécet a nevénél (ebben az esetben Áru) és húzza az elé az oszlop elé, ahol látni szeretné. Ezzel megváltoztathatja a kimutatás formáját, hiszen az első helyen szerepeltetheti a terméket, és azon belül következnek a dátumok. Ráadásul az oszlop és sorfejlécek egymás között is mozgathatók, így sokkal egyedibb táblázatot hozhat létre.

Ha viszont a táblázat inverzét szeretné látni (tehát a sorokat és oszlopokat felcserélné), akkor az eszköztáron kattintson a legelső gombra és a táblázat máris átalakítja az elrendezést!

olap4.jpg

5. Miután elkészítette a kimutatást, tetszőleges grafikonokból válogathat, ha átvált a Diagram fülre. Érdemes a táblázat elrendezésén és szűrésén addig változtatni, amíg a megfelelő grafikonnal is jellemezni tudja az adatait.

olap5.jpg

Egy-két kísérlet után minden bizonnyal Ön is hamar ráérez az Üzleti analitika lényegére, és könnyedén elkészítheti egyedi kimutatásait, melyek hasznos segítséget jelentenek cége vezetéséhez.

Mi a különbség a Deviza- és Exportszámlázás között?

Cikk nyomtatása

A programban sokan eltévednek, ha Deviza modult vásárolnak. Ennek oka, hogy a devizás számlákat két külön fülön kezeli a szoftver: Deviza és Export lapokon. A különbség annyi, hogy a Deviza fülön belföldi típusú, áfás számlát lehet kiállítani egy kiválasztott devizanemben, míg az Export fülön új számlát készítve EU tagországon belüli és kívüli bizonylat készíthető, áfa nélkül! A belföldi devizás számlák esetében az aktuális APEH/NAV előírásoknak megfelelően fel van tüntetve az ÁFA értéke Forintban is kifejezve.

Mivel az Export számláknál más-más áfa kulcsot lehet használni cégektől függően, ezt külön be kell állítani! Lépjen be a Beállítások csoport Program beállítások pontjába, majd válassza ki a Bizonylatok I. fület. Az Export áfakód beállítása csoportban adhatja meg az EU tagországon kívüli (alapértelmezés szerint ennek az értéke: „Áfa körön kívüli”), valamint az EU tagországon belüli (ennek az értéke: „KBAÉ”, tehát Közösségen Belüli Adómentes Értékesítés) áfa beállításokat. Ha valamelyik érték nem szerepelne a listában, a mellettük lévő három pontos tallózó gombbal egyből az áfa kódok táblázatához juthat, ahol alul, az Új áfakód megnyomásával rögzítheti a hiányzó értékeket.

exportszla.jpg

Tudjon meg többet a devizás számlázásról, vagy töltse ki tesztünket, és találja meg az Ön számára legmegfelelőbb számlázó-programot!

Miért jó az oszlopok halmozott csoportosítása?

Cikk nyomtatása

A program képes többszintű csoportosításra, mégis kevesen használják ezt a funkciót. Pedig a gyors rendezést és a keresést megkönnyíti, hiszen egyszerre több szempont alapján tudjuk az adatokat megjeleníteni.


A halmozást kezdje először a Csoportosító mező bekapcsolásával! Kattintson a jobb egérgombbal valamelyik számlafejlécen (például Bizonylatszám, Vevő, Fizetési mód stb.) és a felbukkanó menüből válassza a Csoportosító mezőt. Ekkor egy plusz sáv jelenik meg a számlák táblázata felett. Ebbe kell húzni azon oszlop fejléceit, amely alapján csoportosítani szeretne. Fontos tudni, hogy azt az oszlopot, amely alapján sorba van rendezve a jelenlegi táblázat (például a Bizonylatszám vagy Kiállítási dátum) azt nem lehet használni ilyen csoportosításra.

A műveletet kétféleképpen is végrehajthatja: vagy megfogja a fejlécet és bal egérrel egyszerűen a Csoportosító mezőbe dobja, vagy a fejlécen jobb egérrel kattint és a Csoportosítás az oszlopra menüpontot választja. Csak olyan oszlopokat rendezhet így, amelyek többször is előfordulhatnak, mint például a Vevő, a Fizetési mód, vagy a Típus. Nem hajtható végre a csoportosítás például a Nettó vagy Bruttó árakra, mivel ezek legtöbbször egyediek.

Az oszlopok halmozása után a számlákat is listákba gyűjtve kapja meg, több szűrő esetén lépcsőzetes rendezésben. Ilyenkor egyszerre akár négyféle módon is rendezheti az adatokat, hiszen a korábban ott hagyott rendezés megmarad (például a Bizonylatszám), de a csoportosított oszlopokat is rendezheti külön-külön. Például növekvő sorrendet alkalmazhat az ügyfelek neveire, de csökkenő sorrendet a fizetési módra, hogy a készpénzes számlákat lássa előrébb.

A csoportosításnak köszönhetően könnyen áttekinheti, hogy például egy adott partnernek milyen számlákat állított ki az elmúlt időszakban.

A csoportosítás megszüntetését egyszerűen elvégezheti: megfogja a fejlécet a bal egérrel és az ablak jobb felső sarkába, egy üres területre dobja.

halmos.jpg

Tudjon meg többet a számlázó modulról, vagy töltse ki tesztünket, és találja meg az Ön számára legmegfelelőbb számlázó-programot!

Miért változott meg az 5.10 verzióban a Készletújraszámítás?

Cikk nyomtatása

Az 5.10 verzióban megváltozott a Készletkorrekció és a Készletújraszámítás. Ennek több oka van:

 • bevezetésre került a Készlet Extra modul, ahol a Visszáru a Készletkorrekción keresztül dolgozik.
 • a Készletkorrekcióban korábban nem lehetett bevételi és kiadási mennyiség között választani, ezért a készletnövelés mindig a termék adatlapján beállított bevételi (például karton), a készletcsökkenés meg a kiadási (például darab) mennyiség alapján történt.
 • az adatbázisban korábban elég volt csak az értéket letárolni, nem volt szükség a mennyiségi egység vagy váltószám rögzítésére (tehát bevételezéskor 1 kartont rögzítettünk, de eladáskor darabot számláztunk. Tízes váltószámmal számolva 1 kartonban 10 darab van)

Mivel a visszáru esetében már nem egyértelmű, hogy bevételi vagy kiadási mennyiségről van szó, ezért a készletkorrekción is módosítani kellett. Ez pedig olyan módosítást vont maga után, hogy az 5.10 verziótól kezdve lerögzítésre kerülnek az adatbázisban az aktuális bevételi és kiadási mennyiségi egységek és váltószámok is. Ez a jövőre nézve hasznos bővítés, ugyanis ezáltal visszamenőleg is ki lehet majd deríteni egy-egy termék aktuális mennyiségét váltószámtól függően.

Ennek megfelelően módosult az Átlagáras készletértékelés is, hiszen itt mindig az éppen beállított időponthoz képest kell mutatni a készletet. A váltószámok és mennyiségi egységek megbolygatása azzal járt, hogy visszamenőleg lehetetlen kideríteni a korábbi bevételezések, korrekciók váltószámát és mennyiségi egységét (korábban csak az érték volt lerögzítve). Ezért az aktuális beállítások alapján a program visszamenőlegesen is a jelenlegi váltószámokat alkalmazza a számolásnál, feltételezve azt, hogy a termék felvitele óta nem változott a bemeneti és kimeneti egység és a váltószám.

Mindebből kiderül, hogy amint egy Készletújraszámítást végzünk, és korábban más volt valamelyik mennyiségi egység vagy váltószám, a készletre "hibás" értéket kapunk. Az újraszámítás abban az esetben nem dob ki "rossz" eredményt, ha csak egy típusú mennyiségi egységet használtunk egy terméken belül (tehát bevételnél is és eladásnál is darab volt, a szorzó pedig 1).

A fentiek miatt erősen javasoljuk, hogy újraszámítás előtt zárjuk be a programot, majd a Rendszerfelügyelőben készítsünk egy adatbázis mentést! Az archiválás után nyissuk meg a programot és végezzük el az újraszámítást. A felmerült különbségeket a Készletkorrekción keresztül kézzel javíthatjuk (növelés és csökkenés), vagy leltár esetében a Készletnullázással az összes mennyiség nullára áll, majd kézzel vigyük fel a helyes tételeket a Készletkorrekció segítségével.

Nyomtasson körleveleket a programból!

Cikk nyomtatása

Ha van Kereskedelem extra modulja, és rendelkezik a Word 2003 vagy újabb verziójával, akkor egyszerűen elkészíthet bármilyen körlevelet a program adatbázisából.

Először egy kis trükkre lesz szükség, mivel a programhoz csak egy körlevél sablon tartozik: keresse meg a program telepítési könyvtárát a Sajátgépen belül. Ez általában a C:\rEVOL Express szokott lenni. Ezen belül találja a Word könyvtárat. Készítsen biztonsági másolatot az itt található két fájlról!

Miután jó helyen tudja az állományokat, jobb egérrel húzza odébb az Iroda Sorozat körlevél.dot fájlt, majd válassza a Másolás ide menüpontot. Létrejött egy másodpéldány a fájlból, melyet átnevezhet, például Felszólítás.dot névre.

Nyissa meg ezt a Felszólítás.dot-ot dupla kattintással! A felbukkanó üzenetekre mindkét esetben válaszoljon igennel. Ekkor egy hagyományos körlevél-készítő felületre jut, melynek a tartalmát szabadon módosíthatja. Akár az egész táblázatot is törölheti, hiszen a szükséges mezőket bármikor be tudja szúrni a kívánt helyekre. Írja meg a levelet és formázza meg, majd a mezőket a mezőválasztóból szúrja be.

Ha elkészült a sablonnal, mentse el és zárja be. Ezután nyissuk meg a rEVOL Expresst és lépjünk be az Egyéb csoport Körlevél pontjába. Az ablak felső részén válassza ki a Felszólítás.dot állományt, majd jelölje ki, kiknek szeretne körlevelet készíteni. A partnereket a partnercsoportok alapján, vagy egyesével is kijelölheti. Ha végzett, nyomja meg alul a Körlevelek készítése gombot. Ezután a partnerek mennyiségétől függően várjon kicsit, amíg a program legenerálja a leveleket. A készítés állapotát az ablak bal alsó sarkában követheti nyomon. A művelet végén megnyílik a Word, és a létrejött dokumentumot el tudja menteni, majd postázhatja.

Ha másfajta körlevélre volna szüksége, akkor ismét készít egy másolatot az eredeti sablonból, és azt adja meg a program számára.

Így akár korlátlan típusú körlevelet hozhat létre, és nyomtathat a programból.

Készítsen körlevelet a programból

Tudjon meg többet a Kereskedelem extra modulról, vagy töltse ki tesztünket, és találja meg az Ön számára legmegfelelőbb számlázó-programot!

rEVOL Express Linux kiszolgálón

Cikk nyomtatása

Ha a rEVOL Express hálózatban lett telepítve, és az adatbázis Linux kiszolgálón található, előfordulhat, hogy a frissítés nem fut le, és már az első fájlok másolásánál hibát kaphat.

Ilyen esetben a következő lépéseket kell megtenni:

 • a hálózati meghajtóról mentse le a COMP000 nevű mappákat valamint a RevLicense.mdb fájlt. Ha egyedi sablonokkal rendelkezik, akkor a CSablons, ha egyedi kimutatása van, akkor a Reports mappát is mentse el.
 • töröljön minden fájlt és mappát kivéve a COMP000 könyvtárakat és a RevLicense.mdb-t!
 • futtassa újra a telepítőt az elsődleges gépen, majd konvertálja az adatbázist
 • ha egyedi sablonja vagy kimutatása volt, azt másolja vissza a megfelelő helyére (CSablons vagy Reports mappa).

Több gépen is számlázhat!

Cikk nyomtatása

A rEVOL Express programot egyidejűleg több számítógépre is telepítheti, így több gépen is használhatja ugyanazt a szoftvert.

Ha rendelkezik saját hálózattal, válassza a "hálózatos telepítést"! Így a program adatbázisa egy központi helyre kerül, melyet több számítógépről is elérhet, vagyis minden belépő munkatárs ugyanabban az adatbázisban dolgozik. Alapesetben 1 hozzáférés jár a programhoz, azaz egyszerre csak a gépek egyikéről jelentkezhet be. A következő kollégának meg kell várnia, míg a másik végez a munkával, és kilép a programból. Szükség esetén további hozzáféréssel bővíthető a rendszer. Kattintson ide a hálózatos telepítésről szóló részletes leírás megnyitásához!

Különálló számítógépekre is teleptheti a programot. Például külön telephelyeken, vagy irodai gépre és laptopra. Ebben az esetben azonban nagyon fontos, hogy az egyes gépeken eltérő sorszámozással külön számlatömböt nyisson, így biztosítva a NAV (APEH) által megkövetelt szigorú sorszámozást. Azaz telepítés után rögtön lépjen be a "Beállítások" menüpont "Sorszámok" fülre, és változtassa meg a sorszámformátumot: használjon eltérő elő- vagy utótagokat az egyes helyeken. Mivel ebben az esetben minden gép külön adatbázist használ, a munkatársak akár egy időben is dolgozhatnak, több különböző számlatömbben állítva ki a számlákat. Viszont emiatt a kimutatások csak külön-külön, az adott gépre vonatkozóan kérhetőek le.

Ügyfél vagy termék kartonjának elkészítése

Cikk nyomtatása

Nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt az élet kartotékok nélkül. Külön fiókokban tárolták a termékek adatlapjait, esetleg az ügyfelek adatait. Ha még használja ezt a rendszert, akkor nem kell fáradoznia a partnerek vagy áruk táblázatba exportálásával, elég, ha egy kartont nyomtat belőle.


Ezt nagyon egyszerűen megteheti, csak annyit kell tennie, hogy vagy a Partnerek vagy az Áruk menüpont alatt kattint a jobb egérgombbal a kiválasztott ügyfélre vagy termékre, és válassza ki a Karton menüpontot. Máris megkapja a fontosabb adatokat egy papíron. Partnerek esetében a legszükségesebb cím és pénzügyi információk találhatók meg rajta, míg termékeknél áttekintheti az árakat és a készletet is. Természetesen a lap kinyomtatható, de akár Excel formátumba is exportálható, ha későbbi összehasonlításra lenne szükség, netán formázni szeretné még az eredményeket.

karton.jpg

Tudjon meg többet a Készletnyilvántartás modulról, vagy töltse ki tesztünket, és találja meg az Ön számára legmegfelelőbb számlázó-programot!

Utólag is készíthet a számlák mellé szállítólevelet

Cikk nyomtatása

Egyes cégeknél szükség van a számla mellé egy szállítólevélre is, melyet együtt adnak oda az ügyfélnek. Sokszor fárasztó lenne a szállítólevelet először kiállítani, majd azután azt leszámlázni, ezért a program lehetőséget ad, hogy akár a számlával egy időben vagy utólag is szállítólevelet nyomtathasson ki. Ez a szállítólevél nem rögzül az adatbázisban, hiszen a számlához készül, tehát később nem kerül leszámlázásra.

Ha a számlával egy időben szeretne szállítólevelet készíteni, akkor ezt be kell állítania a számlakészítés során. Ezt úgy teheti meg, hogy mielőtt még az új számlát lerögzítené, nyomja meg a Nyomtatási beállítások gombot, majd a megjelenő ablakban alul, a Szállítólevél csoportban a Nyomtatás képernyőre opciót válassza ki. Ez a lehetőség azért hasznos, mert ha az ügyfél mégsem kéri a szállítólevelet, nyomtatás nélkül is bezárhatja a felbukkanó ablakot, ellenkező esetben azonban könnyen kinyomtathatja. Miután a számla rögzítése megtörténik, a számla nyomtatási képe után megjelenik a szállítólevél is.

Abban az esetben, ha csak egy-egy alkalommal van szüksége szállítólevélre, akkor nem érdemes bekapcsolni a Nyomtatás képernyőre funkciót, ezért ilyenkor hagyja alapbeállításon (Nincs nyomtatás). Készítse el a számlát a szokott módon, majd miután kinyomtatta, akkor kattintson a jobb egérgombbal azon a számlán, amelyhez szállót szeretne készíteni. A menüből válassza a Szállítólevél elemet és már meg is jelenik a nyomtatásra kész előnézet.

szallitoszamla.jpg

Tudjon meg többet a Készletnyilvántartó modulról, vagy töltse ki tesztünket, és találja meg az Ön számára legmegfelelőbb számlázó-programot!

Csatlakozzon!

A rEVOL Express Windows 10-kompatibilis szoftver. A REVOLUTION Software Kft. a következő Windows 10-kiadásokon és verziókon támogatja futtatását: Home, Pro, Education és Enterprise kiadások; ezeken belül minden végleges (tehát nem béta vagy Preview) verzión.