Számlázó program kisvállalkozásoknak

Januári NAV módosításokkal megjelent a rEVOL Express 6.09 verzió

2021. január 1-től ismét változott a NAV felé beküldendő számlák köre! Ezért kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi hírünket!

A most megjelent, 6.09 verzióban

adóalanyiságtól függetlenül, minden partner részére kiállított új számla
feladásra kerül a NAV-nak!

Figyelem: a korábbi verziószámú programok 2021. április 1-től
nem felelnek meg a NAV előírásainak!

 

A megjelent verzióban a feladási kör bővülése miatt újabb beállításokra lesz szükség, illetve egyes számlázási műveletek tiltásra kerültek!
Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb mósosításokat, melyekre legyen figyelemmel:

 1. A program ezentúl nem figyelmeztet, ha Nem adóalanynak készül számla! Ezért oda kell figyelni, hogy számlázáskor, a partnernév alatt milyen adóalanyiság jelenik meg. Ezt a partner adatlapján bármikor módosíthatja a Törzsadatok / Partner adatok / partner megnyitása után, a Pénzügyi információ fülön, Partner adóalanyisági kategória listában!
 2. Új adóalanyisági kategória került bevezetésre! A társasházak és alapítványok esetében a partnert Nem adóalany / Nem magánszemély típusnak kell beállítani a partner adatlapján!
 3. Az Adószám mezőt érdemes figyelni! Amennyiben valós, 8-1-2 formátumú adószámot talál a program, Belföldi adóalanyként, ha üres, akkor Magánszemélyként kerül a számla feltöltésre. Ha nem valós érték van beírva (pl. Adóazonosító, vagy nullák), és Nem adóalany / Magánszemélynek van beállítva, a rendszer nem engedi rögzíteni a számlát!
 4. A program indításakor be kell állítani a 0%-os áfakulcsok NAV típusát (kivéve a Fordított Áfát), akkor is, ha nem használ ilyen típusú áfá(ka)t! Mivel minden cégnél más típusok lehetnek, kérjük, ezt mindenképp egyeztesse a könyvelőjével, ebben ügyfélszolgálatunk nem tud segíteni!

  A rEVOL Express az alábbi NAV ÁFA típusokat támogatja:

  NAV ÁFA kód Jelentése
  AAM Alanyi adómentes
  ANTIQUES Gyűjteménydarabok és régiségek
  ARTWORK Műalkotások
  ATK Áfa tárgyi hatályán kívül
  EAM Adómentes termékértékesítés a Közösség területén kívülre (termékexport harmadik országba)
  EUE Másik tagállamban teljesített, nem fordítottan adózó ügylet
  EUFAD37 Áfa tv. 37. §-a alapján másik tagállamban teljesített, fordítottan adózó ügylet
  EUFADE Másik tagállamban teljesített, nem az Áfa tv. 37. §-a alá tartozó, fordítottan adózó ügylet
  HO Harmadik országban teljesített ügylet
  KBAET Adómentes Közösségen belüli termékértékesítés, új közlekedési eszköz nélkül
  KBAUK Adómentes Közösségen belüli új közlekedési eszköz értékesítés
  NAM Egyéb nemzetközi ügyletekhez kapcsolódó jogcímen megállapított adómentesség
  NO VAT CHARGE Nincs felszámított áfa a 17. § alapján
  SECOND HAND Használt cikkek
  TAM „Tárgyi adómentes” ill. a tevékenység közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes
  TRAVEL AGENCY Utazási irodák

   

Deviza, Export, és külföldi partnerek részére kiállított számlák esetében az alábbi változások lépnek érvénybe:

 1. Export számlák esetében nem készíthető Fordított áfás bizonylat.
 2. Külföldi adóalany esetében EU-n belüli számlázáshoz kötelező megadni a Közösségi vagy Közösségi csoportos adószámot, belföldi vagy EU-n kívüli számlázáshoz Adószámot. Ha egyik mező sincs kitöltve, a partner adóalanyisági kategóriája kizárólag Nem adóalany / Magánszemély lehet!

Számla kiállítása előtt mindig ellenőrizze a partner adatlapján a Pénzügyi információk fülön, hogy az adószámok, valamint a Partner adóalanyisági kategória helyesen vannak-e megadva!

A számla rögzítését követően az adóalanyisági státusz utólagos módosítására, és a bizonylat újraküldésére nincs lehetőség!

 

A 6.09.1 verzióban történt Export számla változások

Korábban egy-egy általános áfakulccsal történt a számla rögzítése EU tagországon belülre és kívülre. A NAV több áfakódra bontotta a szolgáltatásokra és a termékekre vonatkozó, külföldre irányuló cikkek áfáit.

A most megjelent, 6.09.1 verzióban külön be kell állítani az EU-n belüli és EU-n kívüli termékek és szolgáltatások áfakulcsait. Ezt a számlázón belül a Beállítások / Program beállítások / Bizonylatok I. fülön lehet megtenni az Áfa kódok beállításainál. A három pontos gomb megnyomásával, a táblázatból választhat ki másikat, vagy adhat hozzá újat.

Az alábbi beállításokat javasoljuk, melyeket mindenképpen egyeztessen a könyvelővel, mert a Revolution Software Kft. nem foglalkozik adótanácsadással, így az általunk javasolt NAV áfa típusok csak irányadók, a hibás beállításra felelősséget nem vállalunk!

EU tagországon belüli áfakulcsoknak:

 • termék esetén:
  • Megnevezés: KBAET
  • Áfa típusa: Normál ÁFA
  • NAV áfa típusa: KBAET
 • szolgáltatás esetén:
  • Megnevezés: EUFAD37
  • Áfa típusa: Normál ÁFA
  • NAV áfa típusa: EUFAD37

EU tagországon kívüli áfakulcsoknak:

 • termék esetén:
  • Megnevezés: EAM
  • Áfa típusa: Áfa körön kívüli
  • NAV áfa típusa: EAM
 • szolgáltatás esetén:
  • Megnevezés: HO
  • Áfa típusa: Áfa körön kívüli
  • NAV áfa típusa: HO

Az egyes áfa kódok NAV típusai eltérhetnek a végzett tevékenység adózási besorolásának függvényében az általunk javasoltaktól!

A programbeállítások elvégzése után ne felejtse el megnyomni a Beállítások mentése gombot!

 

A 6.09 verziók további, legfontosabb módosításai és újdonságai a következők:

 • A 6.09.1 verzióban a korábban hibásan (pl. szóközzel) beírt adószámformátummal kiállított számlák is sztornózhatók, helyesbíthetők lettek.
 • Módosult Bizonylat import és Partner import Excel: új oszlopok kerültek az Excel táblázatokba, melyeket kötelező kitölteni: Partner adóalanyisági kategória, Folyamatos teljesítés, Fordított ÁFA, Pénzforgalmi szemléletű adózás.
 • Módosított készletfunkció: egyes esetekben a kifutott megrendelések és/vagy foglalások nyitott mennyiségeket hagytak a készletben, valamint a gyártási folyamat során adódhattak mennyiségbeli eltérések. Ilyen esetekben érdemes lesz a frissítést követően a Készlet menüben Készletújraszámítást végezni.
 • E-számla feladása előtt tisztítás: egyes esetekben olyan karakter is bekerülhetett a számlamezőkbe, ami nem látható, de az e-számla feladásnál emiatt hibára futott a feldolgozás. Ezeket a hibát okozó, speciális karaktereket a program feladás előtt kiszűri.
 • Irányítószám változások: nem magyarországi cím esetében már tartalmazhat szóközt és kötőjelet is az irányítószám.

További információk, részletek a Verziótörténet oldalon olvashatók.

A program minden indításkor az automatikus frissítővel, vagy az Ügyfélkapu oldalunkról letölthető telepítővel aktualizálható!

Ha a programba belépve, vagy az Online beküldendő számlák oldalon váratlan hibaüzenet merülne fel, az Ügyfélkapuról letölthető telepítő újra futtatását javasoljuk!