Számlázó program kisvállalkozásoknak

Tájékoztatónk a NAV Onlineszámla dokumentummal kapcsolatban rEVOL Expresshez

A napokban többen kaptak figyelmeztető levelet a NAV-tól, miszerint az adatszolgáltatási kötelezettségeknek nem tesz eleget a Revol Express számlázó programjuk.

A REVOLUTION Software Kft. kijelenti, hogy a rEVOL Express legutolsó, aktuális verziója minden esetben megfelel a NAV előírásainak.

A levél kiküldésének hátterében vélhetően a hónap elején történt NAV szerver leállás lehet, amennyiben Ön júliustól már a 6.07 verziók egyikét használta. A NAV szerver leállások következménye volt, hogy a kiszolgálójuk egyes bizonylatok esetében nem küldte vissza a számlák befogadásáról szóló státuszt (pl. "Elfogadva" vagy "Hibás"). Ilyen esetekben ezek a számlák "Nincs feladva" státuszba kerültek, és hiába próbálkozott a program ismételt feladással, a NAV már nem fogadta be azokat.

A NAV állásfoglalása szerint egy számla beküldése akkor tekinthető teljesítettnek, ha a program is megkapja a szerverük által küldött státuszt. Az előbb említett esetben ezért javasoltuk korábban a technikai érvénytelenítést, mert akkor a számlát ismét befogadta a NAV szervere, és státuszt is küldött. Sajnos a legutóbbi karbantartásuk után a technikai érvénytelenítés nem működött megfelelően a NAV Onlineszámla oldalán, ezért kollégáink a programon belül az "Automatikus feltöltés kihagyása" opciót javasolták a számla lezárására. Ezek a számlák "Manuálisan feladva" státuszba kerültek.

A megjelenő 6.8 verzióban a fenti, ellentmondásos és komplikált folyamatot igyekeztünk leegyszerűsíteni, és azon számlák esetében, melyekről a NAV nem küld vissza státuszt, a program többször próbálja ismét lekérdezni azt. A "Manuálisan feladva" státusz is feloldható az új verzióban, azaz ismét feladhatóvá válik a korábban lezárt számla (amennyiben ez még nem történt volna meg), illetve le fogja tudni kérdezni programunk a már korábban feltöltött számla státuszát. Ezekkel a biztonsági funkciókkal valószínűleg elkerülhető lesz a NAV szerver leállások miatti gyengébb beküldési statisztika.